Cultuur aan de Maas, mooi begin van een nieuw seizoen

September 7, 2019

 

Op 25 augustus 2019 hebben we weer gezongen op het festival Cultuur aan de Maas in Cuijk. Het was buiten stralend weer, maar gelukkig kwamen nog genoeg voorbijgangers naar ons luisteren. In de St. Martinuskerk is het heerlijk zingen. Een geweldige akoestiek die je inspireert het beste uit jezelf te halen. Ook gerenommeerde gezelschappen zoals het Nederlands Kamerkoor hebben de akoestiek van deze kerk ontdekt. Jaarlijks zingt dit koor een concert in deze kerk.

 

Van de organisatie hoorden wij dat tijdens onze optredens zo’n 1200 mensen de kerk hebben bezocht. We hebben twee optredens van 30 minuten verzorgd. Tussen de twee optredens verzorgden solisten van ons ensemble een recital begeleid door het orgel.

 

We zongen hetzelfde programma als in juni in de St. Stevenskerk tijdens het festival Nijmegen Klinkt. Maar we werden nu begeleid door Selma Peters op piano. Frans Meijer kondigde het programma aan:

 

De Hemels is dichtbij - Bastiaan Ragas

La Petitie Fille - Francis Poulenc

Nigra Sum - Pablo Casals

Dirait-on - Morten Lauridsen

Ombrai my Fu - George Friedrich Händel

For the beauty of the earth - Phlip Stopford

Als wij niets doen (titelsong 'Soldaat van Oranje') - Tom Harriman

 

Ter voorbereiding op ons optreden maakten we in een zaaltje achter in de kerk onze stemmen los met stemoefeningen. De akoestiek van de kerk vraagt namelijk om veel resonantie in de stem.

 

   

Ook zongen we een paar liederen door om een gezamenlijke klank te krijgen en elkaar muzikaal te inspireren. Veel van ons komen namelijk zo uit de drukte van gezin en/of werk. Zo’n optreden vraagt dan een omschakeling van concentratie.

 

 

Goed voorbereid staan we te wachten tot dat we op kunnen komen. We staan ontspannen en vol vertrouwen.  We hebben er zin in!

 

 

Het ensemble is niet alleen schitterend om te horen het is ook een ‘plaatje’ om te zien.

 

 

Na het eerste optreden bereiden Frans en Marleen en Margo zich voor op hun recital.

 

 

Marleen en Margo zingen eerst twee duetten voor sopranen en orgel: het Panis Angelicus van Cesar Franck en het Ave Verum van Wolfgang A. Mozart. De foto is van ver genomen. Ze staan links van het hoofdwerk.

 

 

Op deze foto zijn ze beter te zien.

 

 

Daarna zingt Lovice twee solo’s ook begeleid door Frans op orgel: het Ave Maria van Michael Lorenc en een aria uit het oratorium Semele van G.F. Händel. 

 

 

Na de recital is Frans weer naar beneden gekomen om te dirigeren. Frans Meijer (op de achtergrond) heeft net het laatste lied aangekondigd.

 

 

Het laatste lied was ‘Als wij niets doen’ uit de musical ‘Soldaat van Oranje’. Op de foto staan v.l.n.r. Marjan, Judith, Bernardine en Mariëtte geconcentreerd voorbereid voor hun volgende inzet. De bewerking van dit lied laat stemmen namelijk steeds na elkaar inzetten. Dit geeft extra spanning aan de dynamiek.

 

 

De bewerking van dit lied heeft ook veel fragmenten met leidende stempartijen tegen een  harmonische achtergrond van de andere stempartijen. Dit vraagt hard werken voor de leidende stempartijen. Dat is goed te zien aan van l.n.r. Jacqueline, Marjo en Miranda.

 

 

Al met al klonk het weer voortreffelijk en hebben we met veel plezier gezongen. Vanwege vakantie e.d. waren we helaas niet helemaal compleet. Niettemin was het een feest om te doen en bedanken we de organisatie van 'Cultuur aan de Maas' voor de uitnodiging. Graag komen we volgend jaar weer terug met een mooi nieuw programma! 

 

 

 

Foto's: Christ van den Akker

 

 

 

Please reload

Recent Posts

September 6, 2017

January 12, 2017

Please reload

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us